Si bé l’any comença el mes de gener, setembre també marca una nova etapa que convida a recomençar. Hem viscut el primer semestre de l’any d’una manera molt intensa i l’estiu no ha estat una excepció: el malestar a la nostra professió no permet fer vacances en les nostres reivindicacions. El diagnòstic dels darrers mesos ha obligat a posicionar-nos fermament contra la gestió als centres del territori perquè l’administració avança a un ritme més lent de l’esperat i els recursos i el personal que manca no arriba. El Col·legi, però, no esgota les vies per exigir que el nostre sistema funcioni millor i s’adapti a les necessitats que requerim els professionals.

Comencem a notar les conseqüències de la inestabilitat laboral que s’ha viscut els darrers anys. Des de fa uns mesos aquesta corporació ha rebut manifestacions diverses sobre la dificultat de trobar especialistes a les nostres comarques. Com publicàvem fa uns números, a aquest factor s’hi ha de sumar que la nostra piràmide com a sector està envellida i que es jubilaran un terç dels metges col·legiats en els propers vuit anys. Des del Col·legi reiterem la necessitat que les condicions de treball siguin atractives per a que els metges que acaben la residència es quedin al nostre territori.

Queda molt per fer. El nostre objectiu és posar el metge jove al centre del sistema perquè és qui millor ens ajudarà a traçar el futur a través de la resolució de les problemàtiques actuals en el relleu generacional. La conciliació laboral i els ajuts seran dues línies prioritàries per la Junta de Govern de la corporació. El col·legi ha vist com en els darrers anys han incrementat les sol·licituds de prestacions per naixements fins arribar gairebé a duplicar-se i aquest fet és un dels indicadors que fa palès quines són les franges que tenen majors necessitats.

Teniu a les vostres mans un resum de l’activitat col·legial dels darrers mesos, que ha estat diversa i enfocada a diferents àmbits, on veureu que treballem per millorar els acords vigents en els serveis que us oferim. Per exemple, en els últims mesos, fruit de la negociació del col·legi, hem incorporat una nova assegurança per tot el col·lectiu. Es tracta d’un ajut per defunció que proporcionarà 1.500 euros als beneficiaris. No cal pagar cap prima, és inherent a la col·legiació. Com aquest, la raó de ser de la nostra feina és oferir-vos les majors funcionalitats i avantatges possibles. Renovem aquest compromís amb vosaltres de cara a aquest nou curs.

Els metges sempre hem fet i farem costat a la societat a la qual servim. No només per professionalitat sinó perquè nosaltres també formem part d’aquesta societat i sabem prioritzar les necessitats urgents que a tots ens afecten molt per damunt de les nostres lícites i irrenunciables reivindicacions professionals. Estem convençuts que aquesta responsabilitat i aquest esforç col·lectiu dels metges serà la base del nou compromís amb la societat, el qual estem disposats a assumir per damunt de qualsevol altre condicionant.

El Col·legi de Metges i la societat volem el mateix, un sistema de salut pública de qualitat, equitatiu, amb cobertura universal i finançament sostenible, compatible i complementari amb un sector sanitari assegurador i privat amb els mateixos controls i compromisos de qualitat. I és aquí que, lluny de demagògies poc pràctiques i d’una ètica qüestionable, farem costat a la societat i exercirem les nostres responsabilitats en matèria de salut.

Tot això ens ho trobem en el context d’incertesa política en el qual el nostre país està immers, no sols per la crisi econòmica, sinó per la manca d’una solució política, arran les darreres eleccions al Parlament de Catalunya del passat 27 de setembre.

La Junta de Govern del Col·legi està treballant de valent per afrontar els reptes que tenen plantejats tant el sistema sanitari com els metges. Espero que els propers mesos puguem començar a fer-los més explícits i, sobretot, aconseguim fer-los realitat. Mentrestant, continuarem insistint en la nostra acció sobre els sectors de la professió més desafavorits.

Aprofito l’avinentesa per desitjar-vos unes bones festes i un any 2016 ple d’il·lusions que es puguin traduir en una renovació de l’esperit d’optimisme i ens porti cap a uns temps, si més no, més favorables i tranquils.

Les eleccions municipals, celebrades el passat 24 de maig, han obert un nou escenari a la política local, amb la irrupció de noves forces als consistoris o canviant el color de les majories que havien governat fins ara. Els resultats d’aquests comicis també tenen la seva repercussió en el mapa sanitari, en la mesura que moltes de les entitats del sector tenen titularitat, total o parcialment, municipal.

Després de la constitució dels nous Ajuntaments del 13 de juny, aquest nou context podria dur canvis en alguns dels membres del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i la Unió Catalana d’Hospitals. Reus, epicentre del cas Innova, també ha vist modificada la composició del seu consistori mentre s’investiguen presumptes il·legalitats de les empreses municipals.

Com a institució encarregada de representar la professió mèdica davant la societat i les administracions, des del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona vetllarem pel control deontològic i professional del sector. Per això,  també vigilarem de prop el nou sistema que començarà a implementar el SEM, que desmembrarà els equips i deixarà les ambulàncies de Suport Vital Avançat (tipus UCI) amb només dues persones, una infermera i un tècnic, obligant, en ocasions, a fer la primera valoració de l’emergència a la infermeria. Si la tasca del metge és assistir l’emergència, no ens podem plantejar la separació de l’equip en una urgència vital.

En tots els casos, ens comprometem a col·laborar amb totes les institucions sanitàries per garantir la millor atenció possible als ciutadans. I així ho vam manifestar al II Congrés Nacional de Deontologia Mèdica, on vam assenyalar la importància d’establir sinèrgies entre les comissions deontològiques i les facultats de medicina per tal de sensibilitzar i formar els alumnes correctament en les qüestions d’ètica mèdica. És per això que reclamem que aquesta formació sigui obligatòria a totes les facultats perquè, només així, podrem afrontar els reptes que la societat i els avenços científics imposen al desenvolupament de les funcions encomanades als Col·legis de Metges en el camp de l’ètica i la deontologia.

Sigui quina sigui la configuració final del mapa sanitari, el col·legi defensarà els professionals que exerceixen atenent als criteris de bona praxis mèdica.

El professionalisme és el conjunt de principis ètics i deontològics, valors i comportaments que sustenten el compromís dels professionals de la medicina amb el servei als ciutadans, que evolucionen amb els canvis socials, i que avalen la confiança que la població te en els metges. El professionalisme és la base del contracte de la medicina amb la societat. Això exigeix anteposar els interessos del pacient als del propi metge, exigència que se sustenta entre altres principis en el de beneficència, no maleficència, autonomia i justícia.

Llegeix més...


Dr. Fernando Vizcarro
President del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

Cercar