M’agradaria que les primeres línies d’aquesta editorial fossin d’agraïment. Voldria donar les gràcies a les col·legiades i col·legiats que han destinat part del seu temps per atendre les diverses enquestes que durant aquests mesos hem presentat.

En l’interior d’aquestes pàgines podreu llegir quins són els principals resultats extrets de l’Enquesta de Satisfacció Col·legial que fa uns mesos vam posar en marxa. De les principals conclusions extretes és que la Institució aprova amb bona nota l’enquesta destacant, especialment, el tracte i l’atenció del personal que hi treballa. La col·legiació també ha demanat implementar les vies de comunicació mitjançant una APP i ja us puc anunciar que estem treballant en la posada en marxa d’aquesta aplicació. Hi ha aspectes, com seria l’oferta formativa continuada que, segons els enquestats, cal millorar. Jo em comprometo a posar fil a l’agulla com més aviat millor i solucionar les queixes que s’han detectat.

Tanmateix, animo al fet que qualsevol persona que vulgui conèixer què fem al Col·legi, quina oferta formativa tenim o si té qualsevol dubte, s’apropi a la que també és casa seva. Aquí l’atendrem amb molt de gust i li resoldrem els problemes o qüestions que se li puguin plantejar.

Aquest 2019 també hem volgut conèixer la percepció sobre l’eutanàsia entre el col·lectiu de metgesses i metges. Els resultats de l’enquesta han estat clars: 9 de cada 10 professionals del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre estarien a favor de la regulació de l’eutanàsia i el suïcidi mèdicament assistit. L’enquesta deixa doncs, prou clara la posició del col·lectiu i, alhora, posa de manifest la necessitat de la seva regulació. El sondeig, per tant, també ens fa pensar en altres conceptes tals com la Proposició de Llei de drets i garanties de la dignitat de la persona davant el procés final de la seva vida, el testament vital o les cures pal·liatives.

L’actualitat d’aquests darrers mesos ens ha deixat també la visita de la Consellera de Salut al COMT. La trobada va servir per donar a conèixer quins són els problemes que, des de fa temps, es pateixen en el territori. Reivindicacions com la manca de professionals, la millora de les condicions laborals i salarials que patim van ser algunes de les coses que se li van plantejar a la Consellera Alba Vergés.

Enguany hem viscut actes importants al COMT però voldria destacar-ne un especialment: La clausura del 120 aniversari de la Institució. Hem posat punt final a un any farcit d’activitats i el colofó final va ser la presentació, en societat del que està ja catalogat com el primer metge tarragoní de la història, Antonius Mussa. 

M’agradaria que les últimes paraules d’aquesta editorial fossin per donar la benvinguda a la nova fornada de metgesses i metges que enguany han començat la seva residència. Felicitats per haver arribat fins aquí, gaudiu de la nova etapa que tot just heu iniciat, apreneu dels vostres tutors i no oblideu una cosa: El COMT també és casa vostra.

 

 

La situació política actual ha monopolitzat totes les converses durant els darrers mesos. La societat s’ha polaritzat i els successos ocorreguts han portat a la convocatòria d’eleccions el pròxim 21 de desembre. Si bé és cert que el posicionament del Col·legi a favor del diàleg i en contra de la violència ha suscitat comentaris entre alguns col·legiats, vull deixar clar, també en aquestes línies, que en cap cas va voler ser un posicionament polític per bé que crec que l’objectiu que ens ocupa és la defensa de la professió.

Ens trobem en un moment de canvi de cicle. Sigui quina sigui la majoria que guanyi les eleccions del 21 de desembre i governi la propera legislatura, haurà de destinar més recursos al sector sanitari per superar finalment el trencament que es va produir durant el període de crisi. I així ho continuarem reivindicant. La inestabilitat laboral i la precarietat en la professió mèdica són intolerables. Millorar les condicions en què els metges exercim seguirà sent una de les nostres raons de ser, promovent la conciliació laboral i reduint la pressió assistencial. Així ho hem reclamat els darrers mesos. Com llegireu en les pàgines d’aquesta revista, la vocalia d’atenció primària s’ha reunit amb tots els grups parlamentaris per traslladar-los el mig centenar de mesures que requereix l’Atenció Primària i que s’han plasmat al document AP2025, el Grup de Treball d’Atenció Primària de la Organización Médica Colegial on participem activament.

No deixarem que debats estèrils emboirin els nostres objectius. En les darreres setmanes hem participat en el I Congrés de l’exercici privat de la medicina, on hem posat en comú que cal treballar per reduir l’excessiva concentració de serveis gestionats per poques empreses sanitàries, ja que està propiciant el domini de la competència i això pot incórrer en un abús. La majoria dels col·legiats no estem d’acord ni amb la relació laboral ni amb les retribucions de les asseguradores sanitàries i els centres hospitalaris. Cal posar fil a l’agulla per evitar que es continuï normalitzant aquesta situació.

Un altre dels temes que ens ha ocupat les darreres setmanes ha estat la renovació de la pòlissa de Responsabilitat Civil Professional. La renovació s’ha fet de manera coordinada i conjunta pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i el Servei Català de la Salut, mitjançant un concurs públic que s’ha adjudicat a la companyia francesa SHAM per un període de quatre anys amb possibilitat de pròrroga per dos anys més. Aquest acord no suposa cap canvi en les condicions actuals, sinó que assegura la continuïtat i seguretat jurídica als professionals a través d’un model propi de cobertura capdavanter a Europa.

Continuarem treballant en aquesta línia perquè en el nou cicle que comença, concretem totes aquestes propostes en fites assolides que us puguem seguir explicant a través d’aquestes línies. Aprofito també l’avinentesa per desitjar-vos molt bon Nadal i feliç any nou. Tot i que espero poder-vos-ho desitjar personalment en les activitats que hem preparat per celebrar les festes al vostre costat.

Els primers mesos de l’any han estat especialment moguts. La saturació als serveis d’urgències per una epidèmia de grip que va arribar més aviat del que és habitual va fer que es destapessin una vegada més els problemes organitzatius del nostre sistema i que ens reuníssim els diferents representants dels metges per tal d’oferir la nostra col·laboració a la conselleria de Salut per participar en l’elaboració del Pla d’Urgències. Tot i així, el més important d’una organització són els diferents professionals que la componen i per això hem continuat reivindicant que hi ha d’haver una millora en les condicions de treball dels metges, tant pel que fa a l’estabilitat com a la retribució. La conselleria de Salut ha creat una Comissió Assessora en el marc del Pla de garantia de l’estabilitat laboral, on demanarem que s’acabi amb la precarietat vigent. A més, també ens hem reunit amb la patronal dels hospitals concertats de Catalunya per reclamar major participació dels clínics en la gestió dels centres. Properament signarem un document conjunt per poder garantir avenços en aquesta direcció.

Les condicions laborals dels facultatius també va ser un dels temes principals que es va debatre al 3r Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya, celebrat al novembre a Girona. Encartat amb aquesta publicació podreu llegir un suplement especial editat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya on els coordinadors de les ponències signen articles que recullen els punts principals dels documents finals sorgits de la intranet participativa i de les aportacions del delegats. A banda, també hi trobareu el tríptic amb les activitats que ja estan en marxa amb motiu de l’any Dr. Alexandre Frias, on el Col·legi hi dóna suport, tal i com ja hem anat anunciant en números anteriors.

En aquest mes que encetem continuarem treballant activament pel nostre territori. Volem que es potenciïn els serveis clínics de les nostres comarques per evitar que els ciutadans de les nostres terres s’hagin de desplaçar a la zona metropolitana per a fer-se una prova mèdica o sotmetre’s a un tractament. Els hospitals de la demarcació són centres amb molt bon nivell i hem d’assegurar que s’hi dugui a terme el recanvi generacional garantint la qualitat assistencial que els ha caracteritzat. Fugint de rivalitats, el més lògic seria que s’optimitzés el servei a través de la creació de l’hospital del Camp de Tarragona, ens que agruparia i coordinaria l’activitat dels centres del territori. Els nostres centres i professionals haurien de potenciar cada un els seus trets diferencials per donar resposta a unes necessitats diferents i especialitzar-se en el camp que tinguin més camí per recórrer.

Fa tot just 30 anys, a finals de l’any 1986, el Col·legi encetava una nova etapa posant en marxa aquesta publicació. Com recordarem més endavant, només arribant al número 100 ja s’havien batut tots els rècords pel que fa a continuïtat en una revista d’aquestes característiques, sorgida d’un Col·legi professional. En el primer número es fixava la prioritat que aquests fulls que teniu entre mans fossin els vertebradors de la vida col·legial, la veu del col·legiat i una plataforma reivindicativa. Uns objectius que hem aconseguit gràcies a la vostra participació, d’altres no es van aconseguir però van ajudar a definir el caràcter de la publicació.

Durant molts anys Galens ha estat la veu del metge de les nostres comarques i el seu èxit ha radicat en que l’heu assumit com una cosa pròpia. La seva fesomia ha anat canviant, com veureu a continuació, però part de l’esperit inicial resta intacte. L’evolució ha fet que ens haguem diversificat i avui en dia aquest format conviu amb el digital, tot i que cadascú té el seu públic i espai. Les xarxes han ampliat els altaveus col·legials i ens han permès estrènyer la relació amb vosaltres. El nostre repte, però, continua essent fer créixer aquesta participació. Des d’aquí vull fer una crida perquè us adreceu al Col·legi i opineu, volem atendre les vostres preocupacions, el format en que ho feu és el menys important, però cal tenir present que la consecució de millores difícilment s’assolirà si un va per lliure.

El recorregut per aquests 30 anys ens permeten concloure que hi ha denominadors comuns que encara queden per resoldre, com l’atur mèdic i la precarietat laboral. Hem de fer entendre a la nostra classe política que un dels pilars bàsics i fonamentals dels sistema sanitari és el metge i cal cuidar-lo perquè el seu benestar repercutirà en la salut de les persones i de la societat. I en aquesta qüestió, perquè els qui administren el sistema sanitari ho entenguin, la unió del col·lectiu mèdic és vital. 

Per molts anys, Galens i enhorabona a tots els qui heu fet possible que avui puguem celebrar aquesta fita.

Em retrobo amb vosaltres en aquestes pàgines després del procés electoral, content i molt satisfet perquè l’àmplia participació fos la protagonista dels comicis i que m’hagueu fet confiança per tornar a presidir aquesta institució. El meu equip i jo tenim un projecte ambiciós però amb objectius realistes, que aplicarem per defensar els metges de les fortes ingerències que rep la nostra professió.

Un dels compromisos més urgents que hem adquirit és continuar lluitant contra la precarietat laboral. Els darrers anys l’hem patida a través de l’augment de la càrrega assistencial, reducció de places per jubilacions que no es cobreixen, contractes per hores, davallada de sous... Aquestes condicions provoquen que alguns metges se sentin obligats a marxar a l’estranger per desenvolupar la seva carrera professional. Al Col·legi hem constatat aquesta tendència, treballem per revertir aquesta espiral de retrocés i continuarem abordant aquells factors que desacrediten la nostra professió a nivell econòmic i social. La crisi, les retallades i la guerra de preus entre mútues ja han fet que es creuessin prous línies vermelles i s’hagi desprestigiat la tasca del metge. 

El futur obre camins d’incertesa. Aquesta corporació està molt preocupada perquè, com llegireu en les pàgines d’aquest número, durant els propers deu anys es jubilaran un terç dels metges de la demarcació. Això fa que encara sigui més rellevant que el nostre sistema tingui cura dels nostres metges, són un capital molt valuós per les nostres terres i la nostra societat. No podem tolerar que es descoratgi i maltracti els professionals amb aquesta precarietat, no podem deixar que marxin. No ens podem permetre aquest luxe.

El nostre territori també té mancances significatives pel que fa a infraestructures sanitàries. Com hem denunciat els darrers mesos, cal un hospital nou o una reforma estructural de l’Hospital Joan XXIII. Les condicions actuals del centre no són pròpies d’un hospital del seu nivell. També fa anys que reivindiquem la reobertura de l’UCI pediàtrica, que esperem que per fi sigui una realitat abans d’acabar l’any.

Per tot això, volem fer una crida a la classe política i els agents implicats a actuar de manera molt urgent a favor de la sanitat i els seus facultatius. Són els darrers quatre anys que presidiré aquesta institució i ho faig amb la mateixa il·lusió i empenta que el primer dia. Si les conseqüències de la crisi ens han obligat a treballar de valent, el nou escenari que s’albira encara serà més determinant. 


Dr. Fernando Vizcarro
President del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

Cercar